Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
SVJETSKI DAN ZAGRLJAJA
Danas se obiljeava Svjetski dan zagrljaja. Psiholozi tvrde da su zagrljaji iznimno vani za ovjekov emocionalni ivot te da bismo se trebali svakodnevno grliti. Kevin Zaborney zasluan je za stvaranje jedinstvenog blagdana 1986. Datum 21. sijenja izabran je jer oznaava polovite izmeu Boia i Valentinova,a za to vrijeme smatra se da kod ljudi predstavlja emocionalni minimum. Dan je stvoren zato jer je Zaborney osjeao kao je Amerikancima neugodno pokazati svoje osjeaje u javnosti i nadao se da e nacionalni dan zagrljaja to promijeniti.
clanak
OGROMNI BILINSKI PLODOVI
"Najrazliitijim i najveim te najudnovatijim voem odlikuje se Indija. Nekoja od tih drvea veliinom svojih plodova upravo zapanjuju. Plodovi su esto tako veliki, da ih i poput ruke debele grane ne mogu da nose, pak nije udno, da ih nalazimo samo na stablu ili na najdonjim te najdebljim granama." O kojem se to vou radi, proitajte u lanku.
Autor0000011107
PLACIDO DOMINGO
Jos Plcido Domingo Embil (Madrid, 21. sijenja 1941.) je panjolski operni tenor. Jedan je od najpoznatijih tenora i najmarljivijih glazbenika svog vremena. Poznat je po svom jedinstvenom, dramatinom glasu s rasponom od vie od etiri pune oktave. Sa 130 opernih uloga u svom repertoaru, Domingo je pjevao u vie uloga nego ijedan drugi tenor u povijesti. Takoer je slavan zbog svog prirodnog talenta za glumu, te svoje iroko glazbeno znanje. Pored pjevanja, jo je i dirigent, te slui kao glavni urednik Washingtonske narodne opere i Los Angeleske opere.
Autor0000005151
GEORGE ORWELL
Eric Arthur Blair (Motihari, Bengal, 25. lipnja 1903. London, 21. sijenja 1950.), poznatiji pod pseudonimom George Orwell, bio je engleski pisac i novinar. Najpoznatiji je po alegorijskom politikom romanu ivotinjska farma i antiutopijskom romanu 1984. Potonji, koji opisuje futuristiko totalitarno drutvo, doveo je do upotrebe pridjeve orvelijanski za opis mehanizma kontrole misli od strane drave. Orwellova knjievna i politika karijera bila je u raskolu izmeu njegove elje za veom jednakosti i drutvenom pravdom i njegovog nesigurnog stava prema klasi u koju je i sam pripadao srednjoj klasi. "Ne moete izgubiti nita osim svojih h-ova" jednom je rekao, rugajui se tabuima o izgovoru rijei srednje klase. U Hrvatskoj su izala Orwellova izabrana djela u 6 svezaka.
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.